Beslenme düzenimizin, öğün sayımızın değiştiği Ramazan ayını geride bıraktık. Şimdi önümüzde bir Ramazan Bayramı ve bu bayram sonrasında normal düzenimize hızlı bir geçiş var. Yapacağınız birkaç beslenme düzenlemesi ile bu geçişleri kilo almadan, hazımsızlık şikayeti çekmeden geçirebilirsiniz.
Kahvaltı mutlaka yapılmalı
Bayram sabahı mutlaka kahvaltı ile başlanmalı. Bu kahvaltı yumurta, peynir, zeytin, yeşillikler, ceviz, tam tahıllı ekmeğin bulunduğu, kızartma, hamur işinin bulunmadığı bir kahvaltı olmalıdır.
Misafirlikte ikramlar küçük porsiyonlar şeklinde tercih edilmeli
Kültürümüzün bir parçası olan bayramlar şerbetli tatlılar, el açmaları, hamur işleri, kızartmalarla ve ikramlarla geçiyor. Verilen ikramları küçük porsiyonlarla tercih etmek ya da bir misafirlikte tuzlu bir şeyler yenildiyse diğer gidilen misafirlikte sadece tatlıyı tercih ederek dengeyi kurmayı sağlayabiliriz.
Gün içinde kısa yürüyüşler yapılmalı
Hazımsızlık şikayeti çekmemek, sindirim sistemini rahatlatmak için yürüyüşler, fiziksel aktiviteler mutlaka yapılmalıdır. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmek ya da arabayı uzak bir yere park edip gidilecek misafirliğe kadar yürünmesi bile sindirim sistemini rahatlatacaktır.
Ramazan Bayramı Sonrasında Beslenme Önerileri
Ramazan ayından sonra iki olan öğün sayımız üçe, dörde hatta beşe kadar çıkabiliyor. Bu dönemi iyi kontrol edebilmek, dengeyi sağlayabilmek çok önemli. Bunun için:
Tüketilecek yemeklerin miktarları aniden arttırılmamalı
Normal düzene geçtiğimizde hem sağlıksız kilo almamak için hem de hazımsızlık şikayeti çekmemek için öğün sayımızı bir anda arttırmamaya özen göstermeliyiz. Porsiyonları küçük tutmak eğer hala doyulmadıysa sonrasında yeniden yemek alarak açlığı ve tokluğu hissetmek en doğru tercih olacaktır.
Akşam yemekleri daha çok sebze ve protein ağırlıklı olmalı
Ramazan Bayramı genellikle karbonhidratın, şekerin, kızartmaların fazlasıyla tüketildiği günler. Bu yüzden bayram bitimi sonrasında sebze ve protein ağırlıklı beslenerek lif alımını arttırmış aynı zamanda karbonhidrat fazlalığı ve protein azlığından kaynaklı ödem oluşumunu da azaltmış oluruz. Sonrasında da karbonhidrat, protein ve yağlardan dengeli tabaklar oluşturarak yavaş yavaş normal düzenimize geri dönmeyi sağlamamız gerekir.
Su tüketimi arttırılmalı
Ramazan ayı boyunca gün içinde su tüketimi olmadığı için normal düzenimize döndüğümüzde su tüketimini ihmal edebiliyoruz. Bunun için susamasak bile ara ara su içmeye özen gösterilmeli. Özellikle hazımsızlık şikayeti ya da sindirim problemi çekmemek için su tüketimi ihmal edilmemelidir.
Fiziksel aktivite arttırılmalı
Havaların ısınması ile birlikte günlük yürüyüşler, fiziksel aktivite sindirim sistemini rahatlatmak, sağlıklı kilolara ulaşmak ya da korumak için arttırılmalıdır. Yetişkin bir birey için haftalık en az 150 dakika orta şiddette ya da 75 dakika şiddetli egzersiz yapılması önerilmektedir.