KONDA, ülkenin son dönemde gündemini en çok meşgul eden ve ikinci çözüm süreci denilen konuyla ilgili yaptığı araştırmayı paylaştı. Araştırma, Kürt sorununda güncel gelişmeleri toplumun nasıl değerlendirdiğini gözler önüne serdi.
İşte raporda öne çıkanlar:
"KONDA'nın raporuna göre, toplum genelinin Kürt sorununun çözümünde etkili olması gerektiğini düşündüğü aktörlerin başında TBMM geliyor. TBMM’yi yüzde 41 oranıyla Cumhurbaşkanlığı takip ediyor. Toplumun yüzde 9’u sivil toplum örgütlerinin, yüzde 9’u Selahattin Demirtaş’ın, yüzde 5’i Dem Parti’nin yüzde 3’ü İslami kanaat önderlerinin, yüzde 3’ü de Abdullah Öcalan’ın sürece dahil olması gerektiğini düşünüyor."
ETKİLİ OLACAK SİYASİ PARTİ HANGİSİ?
Kürtler ve Dem Parti seçmenleri arasında Kürt sorununun çözümünde Kürtlerin siyasi temsilcilerinin etkili aktörler olabileceği kanaati daha yüksek. Dem Parti seçmenlerinin yüzde 62’si, Kürtlerin yüzde 35’i Selahattin Demirtaş’ın, Kürtlerin yüzde 18’i, Dem Parti seçmenlerinin yüzde 36’sı da Dem Parti’nin süreçte olması gerektiğini söylüyor.
Kürtler arasında da TBMM ve Cumhurbaşkanlığının etkili aktörler olarak görev alması gerektiğini düşünenler bulunuyor. Kürtlerin yüzde 30’u TBMM’nin, yüzde 32’si Cumhurbaşkanlığının süreçte etkili aktörler olacağına inanıyor.
SON BULGULAR...
Kendisini Kürt olarak tanımlayanların sadece yaklaşık yüzde 15’i yeni bir çözüm sürecine karşı çıkarken yaklaşık yüzde 60’ı desteklemektedir. Geri kalanlar kararsız olduğunu ifade etmiştir.
Kendisini Türk olarak tanımlayan katılımcıların yüzde 28’i olası bir çözüm sürecine “karşı çıktığını” [kesinlikle karşıyım (yüzde 16); karşıyım (yüzde 12) şıklarının toplamı], yüzde 35’lik bir kesim ise “desteklediğini” ifade etmiştir.
Hükümetin Güneydoğu/Kürt sorununu çözmek için başlatacağı olası yeni bir çözüm sürecine dair düşünceniz nedir?