Siyasi ve toplumsal araştırma ve danışmanlık  şirketi KONDA, son dönemin en tartışılan konusuyla ilgili yaptığı araştırmayı yayınladı.

KONDA Kasım’24 Barometresi araştırması kapsamında Kürt sorununda güncel gelişmeleri toplumun nasıl değerlendirdiği konusunu ele aldı. Araştırmada Kürt sorununun çözümüne yönelik olası sürece dair algılar, Kürt sorununun çözüm yöntemi ve aktörleri ile anadilde eğitime yönelik tutumlar incelendi.

İŞTE ÖNE ÇIKANLAR...

“Güneydoğu/Kürt sorunu en iyi nasıl çözülür?” sorusuna verilen cevaplar:

"15 yaş üstü Türkiye yetişkin nüfusunun beşte ikisi Kürt sorununun güvenlikçi yöntemlerle çözülebileceğini düşünüyor. Toplumun yüzde 16’sı ülkenin genel olarak demokratikleşmesiyle, yüzde 11’i müzakere yoluyla, yüzde 8’i Kürt kimliğinin anayasal olarak tanınmasıyla, yüzde 1’i de federasyon ve özerklik ile Kürt sorununun çözülebileceğini düşünüyor. Her 100 kişiden 23’ü de “Türkiye’de Kürt sorunu yoktur.” diyor.

Toplum genelinde Kürt sorununun güvenlikçi yöntemlerle çözülebileceğini düşünenlerle Türkiye’de Kürt sorunu olmadığını söyleyenlerin oranında Şubat’22 tarihine göre bir artış görülüyor."

TÜRKLER VE KÜRTLER ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI NET

Görülen o ki ülkenin en büyük azınlık kitlesi ile toplum geneli arasında bir fikir ayrılığı bulunuyor.

"Ülke genelinde ve Türklerde soruya verilen yanıt ağırlıklı olarak ‘Terörü yok etmek.' Ancak, etnik kimliğini ‘Kürt’ olarak tarif edenlerde kimliklerinin anayasal olarak tanınması öne çıkıyor. Türkler içinde bu cevabı verenler yüzde 3 iken Kürtlerde yüzde 33.

Demokratikleşmeyi veya müzakere yolunu önerenlerin oranı ise azalmış. Dikkat çekici bir diğer bulgu da Kürtler arasında da “Kürt sorunu yoktur” cevabı verenlerde bir artış olduğu."

SON BULGULAR...

Kendisini Kürt olarak tanımlayanların sadece yaklaşık yüzde 15’i yeni bir çözüm sürecine karşı çıkarken yaklaşık yüzde 60’ı desteklemektedir. Geri kalanlar kararsız olduğunu ifade etmiştir.

Kendisini Türk olarak tanımlayan katılımcıların yüzde 28’i olası bir çözüm sürecine “karşı çıktığını” [kesinlikle karşıyım (yüzde 16); karşıyım (yüzde 12) şıklarının toplamı], yüzde 35’lik bir kesim ise “desteklediğini” ifade etmiştir.

Ramazan ayı 2025 fitre ne kadar oldu? Ramazan ayı 2025 fitre ne kadar oldu?

Hükümetin Güneydoğu/Kürt sorununu çözmek için başlatacağı olası yeni bir çözüm sürecine dair düşünceniz nedir?

Whatsapp Image 2025 02 03 At 13.50.04