AVM'lerde pandemi sonrası metrekare başına ciroda bir iyileşme gözlense de bu durum henüz ziyaretçi davranışlarına tam olarak yansımadı. 2010 yılında 100 olarak kabul edilen ziyaretçi endeksi, 2020 yılında pandemi nedeniyle 56’ya düşmüştü. Ancak 2024 yılında bu endeks tekrar 100’e çıkarak ziyaretçi sayısında yüzde 2’lik bir artış sağlandı. AVM cirolarındaki yükselişi, AVM’leri daha alışveriş odaklı ziyaret eden müşterilere bağlayan uzmanlar, bu müşterilerin daha fazla harcama yaptığını belirtiyor.
İstanbul AVM’lerinde ziyaretçi endeksi 94, Anadolu AVM’lerinde ise 108 puan olarak belirlendi. Bu da, Anadolu AVM’lerinde daha hızlı bir toparlanma olduğunu gösteriyor.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI DEĞİŞTİ
Yiyecek ve içecek kategorisindeki ciro artışını, pandeminin ardından artan yaşam maliyetlerine ve insanların temel ihtiyaçlara daha fazla yönelmesine bağlayan Ekonomist Fatih Keresteci, şöyle konuştu:
“İstanbul’da satın alma gücünün göreceli olarak daha fazla erozyona uğradığına ilişkin farklı kaynaklardan edindiğimiz istatistiki bilgiler de bu raporla teyit edilmiş oluyor. Ziyaret endeksine bakıldığında Türkiye geneli açısından, pandemi öncesi seviyelere henüz gelememiş durumdayız. Bu tablo İstanbul’da çok daha belirgin. Bu veriyi ciro endeksi ile karşılaştırmamız anlamlı bir verimlilik artışı olduğunu gösteriyor. Bu hem perakendeciler hem de müşteriler açısında daha verimli bir tabloya işaret ediyor. Yapılan birçok sosyal araştırma ve anketin ortaya koyduğu şekilde alışveriş ekonomisinde pandemi sonrasında karar alma süreçlerinin daha hızlandığı görüşünü teyit eder bir durum.
YİYECEK-İÇECEK GRUBUNDA ARTIŞ
Kategori bazında 2024’te yiyecek, içecek ile diğer gruplarında en yüksek ciro artışı elde edilirken en düşük artış ayakkabı, çantada olmuş. Bu da sosyal araştırmalarla uyumlu bir sonuç zira yüksek enflasyon ortamında satın alma gücünde yaşanan erozyon, insanları mutlu etmek adına temel gereksinim olan yiyecek, içeceğe yönlendirmiş. 2023’ün en canlı kategorisi olan teknolojik market, elektronik eşya grubundaki anlamlı ivme kaybı ise 2023 yılında öne çekilmiş olan talebin 2024’te doğal olarak zayıf kaldığını yansıtıyor.”