Yeni eğitim öğretim yılı başladı. Ekonomik kriz çocukların nitelikli eğitime ulaşmasını da etkiledi. Ekonomik kriz, gıda fiyatlarının yükselmesi, kırtasiye ve katlanan okul fiyatları nedeniyle aileler, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Son zamlarla birlikte veliler, çocuklarına günlük harçlık vermekte zorlanmanın yanı sıra beslenme çantalarını dahi dolduramıyorlar.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi bu nedenle acil olarak tüm öğrenciler için sağlıklı ve dengeli “Ücretsiz Okul Yemeği Programı”nın başlatılması çağrısında bulunuyor. CHP Yoksulluk Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2023-2028”de “Okul öncesi eğitim programlarında ücretsiz sunulan beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması” hedefinin beş yıl boyunca devam edeceğini hatırlattı. Foggo, eylem planında ilköğretim ve liseler için ücretsiz “okul yemeği” projesinden söz edilmediğini söyledi. Bu veriye göre, 2028’e kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hedefinde ilköğretim ve liseler için ücretsiz yemek hedefi yok.
Aynı zamanda Emine Erdoğan’ın Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte başlattığı “Okulumda sağlıklı besleniyorum” projesi var. Bunun içerisinde de öğün öğün çocukların sağlıklı beslenmeleri için örnekler veriliyor. Ancak yoksul bir ailenin bunu karşılaması çok zor, hatta imkansız. Ailelerin bu noktada çok zorlandığını, yoksul ailelerin çocuklarının diğer çocuklara özendiğini söyleyen Foggo, ailelerle görüştüğünde trajik hikâyelerle karşılaştığını söylüyor:
“Yoksulluk çok fazla derinleştiği için beslenme çantası ve krizi bu yıl da devam edecek. Geçen yıl görüştüğümüz aileler beslenme koyamadıklarını söylüyorlar. Hatta bazı aileler okul önlerinde kendi kendilerine strateji geliştiriyorlar. Yani ‘Lütfen muz koymayın, hepimiz aynı şeyleri koyalım’ diyorlar. Çocuklarının özenmesini istemiyorlar. Hatta beslenmeleri olmayan çocuklar en iyi kalemini, en iyi tokasını arkadaşının sandviç ile değiştirmek zorunda kalıyor. Böyle trajik, travmatik, hatta çocuğun da ruh sağlığını bozan, en önemlisi de sağlıklı bir neslin de aslında gelmesini önleyen bir durum ile karşı karşıyayız.”
“Eğitim masrafları nedeniyle çocuklarını okula yollamayan aileler var”
Okul yemeği gibi projelerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın programında var olduğunu ve acil bir şekilde hayata geçirmeleri gerektiğini söyleyen Foggo, UNICEF’in araştırmalarından da örnek veriyor. Araştırmaya göre, okul yemeği programını uyguladığı zaman çocukların okul devamlılığını artıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılında görüştüğü ailelerin beslenme çantası koymadığı veya para veremediği için çocuklarını okula yollamayan aileler olduğunu söylüyor.