Ekonomik çalkalanmalar Türkiye'de hayatın her alanında kendinin farklı taraflarıyla göstermeye devam ediyor. Üniversite yerleştirme sonuçları da beraberinde birçok tartışma konusunu getirdi.
Tıp, diş hekimliği, hukuk gibi bölümlere ilginin azalması, iktisat bölümüne olan ilginin artması gibi dikkat çeken sayısız veri ortada.
Konuya ilişkin üniversiteye giriş döneminde tercih danışmanlığı yapan Nur Erdem Özeren bazı değerlendirmelerde bulundu.
YKS yerleştirme sonuçları bize ne gösterdi?
"Öğrenciler ileride yurtdışında çalışmaya karar verirlerse kendilerine güçlük çıkarmayacak bölümleri tercih etti, sorunlu olanlardan uzaklaştı. Hukuk, tıp, öğretmenlik gibi programlara talep bir şekilde yavaş yavaş azalıyor, puanların düştüğünü görüyoruz. Bu bölümlerin yurtdışında yapılması kolay değil. Gençler artık Türkiye'de bir gelecek göremiyor, işsizlik var. Bir başka sonuç, okumak için bir başka şehre gitme oranlarının azalmış olması. Çünkü Türkiye'nin bir şehrinde düzen kurmak, özel bir yurda yerleşmek, ev tutmak çok maliyetli şeyler.
Devlette iş yapılabilecek programlara ilgi azaldı
"Son iki-üç yıldır bilgisayar, yazılım mühendisliği gibi bölümlere ilgi var. Endüstri mühendisliği, matematik, matematik mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri gibi bölümlere talep arttı. Yani ‘Matematiğe gireyim, buradan devam ederim’ diyor. Devlette iş yapılabilecek programlara ilgi ise azaldı. Örneğin, sosyal hizmette patlama vardı, öğretmenliklerde de. Bir ara iki yıllık ya da 4 yıllık sağlık programlarından mezun olup devlette çalışmak garanti olarak görülüyordu. Şimdi atanmıyorlar."
Tıp fakülteleri genelde ilk 100’ün tercihiydi. Bu ilgi düştü
Tıp fakültelerinde az da olsa boş kontenjan var. ‘Nasıl olsa tıp fakültesine öğrenciler gelir’ düşüncesiyle bazı vakıf üniversiteleri fiyatta çok ‘cesur’ oldu. Yani ‘Tıp olsun, taştan olsun, kaç para gerekiyorsa veririz’ deme durumu bitti. Ayrıca taban başarı sıraları geçen yıl düşmeye başladı. Bu yıl da devam etti. Doktorların alım gücü eskisi kadar yüksek değil. Son 10-15 yıldır uygulanan politikalarla, alınan kararlarla eğitimli insanların kazançlarının ve satın alma güçlerinin günden güne düşürüldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Mesleğin itibarı da düşürülüyor, insanlar sokakta ‘Artık doktor dövebiliyoruz’ diye övünebiliyor. Tıp yerine daha rahat iş ortamı bulabileceği alanlara yöneliyor."