Türkiye’nin dizi ihracatı serüveni, 1975 yapımı “Aşk-ı Memnu”nun 1981 yılında Fransa’ya satılmasıyla başladı. 2024 yılına gelindiğinde ise Türk dizilerinin ihracatının 1 milyar doları aşması bekleniyor.

Bu rakamın içinde Hercai, Muhteşem Yüzyıl, Kara Sevda, Binbir Gece ve İstanbullu Gelin gibi eski dizilerin satışları da hâlâ önemli paya sahip.

En çok ihraç yapan Ay Yapım

Ebru Ceylan'ın 'Yerin Ruhu' sergisi Nilüfer'de Ebru Ceylan'ın 'Yerin Ruhu' sergisi Nilüfer'de

Türkiye’de bir sezonda ortalama 60 dizi yayınlanıyor. 2023 - 2024 sezonunda ekranlarda 57 dizi yayınlanırken yalnızca 18’i gelecek sezonda olacak. Ay Yapım ile Kerem Çatay sezonun en fazla dizi üreten ve ihraç eden ismi oldu. Bölüm başına en düşük rakama satılan Gaddar, en yüksek fiyata satılan ise Yargı dizisi oldu.

Yeni sezonda da ekrana gelecek olan Kızılcık Şerbeti için bu rakam, bölüm başı 300 bin dolar ve şu ana kadar çekilmiş 66 bölümden elde edilen ihracat cirosu 19,8 milyon dolar. 

O3 Medya’nın sahibi Saner Ayar ise 2023 - 2024 sezonunda yayında olan Adım Farah ve Sandık Kokusu dizilerinden bölüm başı ortalama 250 bin dolar ihracat gelirine ulaştı. Adım Farah’ta 27 bölümden elde edilen ihracat geliri ise 6,7 milyon dolar.  

Mehmet Bozdağ’ın sahibi olduğu Bozdağ Film imzalı Kuruluş Osman ise (piyasada rekor bir fiyat olarak görülen) bölüm başı 600 bin dolardan 34 bölümde toplam 20,4 milyon dolar ihracat geliri elde etti.

Fatih Aksoy, MF imzalı Bahar dizisinin henüz 16'ncı bölümde olmasına rağmen şimdiden 50 ülkeye lisanslandığını söylüyor. TİMS&B imzalı Bir Zamanlar Çukurova dizisi gösterildiği ülkelerde gördüğü yoğun ilgi nedeniyle gündüz kuşağından primetime'a çekildi. Dizinin satışları ise bölüm başı 400 bin doları aşarak rekora doğru gidiyor.

O3 Medya imzalı İstanbullu Gelin dizisi Arap oyuncularla “Beyrutlu Gelin” olarak çekildi.

Editör: Haber Merkezi