Türkiye, yeni nesil kahve evlerinin hızla çoğalmasıyla birlikte bir dönüşüm yaşıyor. Özellikle büyükşehirlerde neredeyse her boş dükkân bir kahveciye dönüşüyor. İstanbul-Kadıköy’deki Koşuyolu semti bu değişimin en net gözlemlendiği yerlerden biri. Muhittin Üstündağ Caddesi’nde yan yana dizilmiş 15 dükkândan 7’si ya kahveci ya da kahveci olmaya hazırlanıyor. “Çay toplumu” olarak bilinen Türkiye’de, Z kuşağı eliyle sessiz sedasız bir kahve devrimi yaşanıyor.
Arabica ve Espressolab'ın agresif büyümesi
Gıda Bülteni'nin haberine göre kahve zincirlerinin 2018’de toplamda 1.570 olan şube sayısı, bugün sadece ilk beş zincir tarafından aşıldı. Toplamda 3 bin 207 şubeye ulaşan zincirler arasında Arabica ve Espressolab gibi Türk markaları da dikkat çekiyor. Espressolab, 2018’de 22 olan şube sayısını 229’a, Arabica ise 5 şubeyi 180 şubeye çıkardı.
Dünyanın en yaygın kahve zinciri Starbucks ise Türkiye’de 685 şubeye ulaştı.
İlk beşte kaç Türk kahvecisi var?
Starbucks 685 şube ile ilk sırada yer alırken, 268 şube ile Kahve Dünyası, 229 şube ile Espressolab, 200 şube ile Gloria Jean’s Coffees, 180 şube ile Arabica Coffee, Starbucks’ı takip etti.
İlk beşte yer alan Kahve Dünyası, Espressolab ve Arabica Coffee House, Türk firması.
Z kuşağının kahveye etkisi
Z kuşağının kahveye olan ilgisi, bu içeceği yalnızca bir tüketim ürünü olmaktan çıkarıp bir sosyalleşme ve kendini ifade etme aracına dönüştürdü. Kahve evleri, ders çalışmaktan toplantılara kadar pek çok etkinlik için güvenli bir alan sunuyor.
Arabica Coffee’nin yöneticisi Ozan Gülsatan, “Bir kahve alıp saatlerce oturabiliyorsunuz. Kimse sizi rahatsız etmiyor” diyerek bu mekanların sağladığı özgürlüğün altını çiziyor.
Müşterilerinin her yaş grubundan olduğunu ancak ağırlığın 20’li yaşlar olduğuna dikkat çeken Gülsatan, kahve evlerinin kısa süreli bir trend olmadığı görüşünde.
Gülsatan, “Bazen tatlıcılar moda oluyor, bazen farklı içecekçiler moda oluyor. Kahveciler açılıp kapanan işletmeler gibi değil. Kahve evleri devam edecek. Sağladığı önemli konfor alanı var” dedi.
Kişi başı kahve tüketimi 1,3 kg
Türkiye’de kişi başına kahve tüketimi son 13 yılda 350 gramdan 1 kilo 300 grama yükseldi. Kahve uzmanı Serap Akçay, bu artışı çay toplumundan kahve toplumuna geçişin bir göstergesi olarak yorumluyor. Akçay, 2030 yılına kadar kişi başına tüketimin 2 kilograma çıkmasını beklediklerini söylüyor.
Geleneksel tatlar hâlâ zirvede
Kahvedeki artışa rağmen, Türk çayı ve Türk kahvesi hâlâ en çok tercih edilen içecekler arasında yer alıyor. Arabica Coffee’nin yöneticisi Ozan Gülsatan, “Geleneksel içeceklerimizden vazgeçmiyoruz; sadece deneyimlediğimiz mekânları değiştiriyoruz” diyerek kültürel devamlılığın önemine dikkat çekiyor.