Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyanın prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden "Michelin Rehberi 2025 İstanbul-İzmir-Muğla" seçkisinin ödül törenine katıldı.
Törende tanıtılan restoranların sayısı İstanbul'da 77, İzmir'de 24 ve Muğla'da 31 olmak üzere toplam Türkiye genelinde 132'ye ulaştı. Törende bir restoran ilk yıldızını alırken, 9 tane restorana ‘Bib Gourmand' ödülü verildi, 6 yeni restoran ise çevreye duyarlı olmasıyla ‘Yeşil Yıldız' ile ödüllendirildi. Gecede ayrıca yetenekli sektör profesyonellerine ise özel ödüller verildi.
“60 milyon yıllık ziyaretçi hedefi 61 milyon oldu”
Türkiye'nin 2024 yılının ilk 9 ayında 49,2 milyon ziyaretçiyi ağırladığını ve 46,9 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini söyleyen Bakan Ersoy,
“Türkiye, 2024 yılının ilk dokuz ayında 49,2 milyon ziyaretçiyi ağırladı ve 46,9 milyar dolar turizm geliri elde etti. Ülkemizin ziyaretçi sayısındaki yıllık büyümesi yüzde 9, gelirlerindeki yıllık büyümesi ise yüzde 7 oldu. Turizm verilerindeki büyümemiz ve yılın sonuna kadar öngördüğümüz rezervasyon rakamları o kadar kuvvetli oldu ki, yılın başında 60 milyon olarak açıkladığımız yıllık ziyaretçi hedefini de 61 milyon olarak yukarı yönlü revize ettik” dedi.
“Türkiye, dünyada GSTC ile hükümet düzeyinde imzacı olan ilk devlettir”
2030 yılına kadar ülkemizde tüm konaklama tesislerini yüzde 100 sürdürülebilir hale getirme hedefinde olduklarını belirten Bakan Ersoy, “Türkiye, dünyada Global Sustainable Tourism Council, (GSTC) ile hükümet düzeyinde imzacı olan ilk devlettir ve GSTC iş birliğinde 2022 yılında başlattığımız Ulusal Sürdürülebilirlik programımız içeriği itibarıyla dünyadaki ilkler arasında yer almaktadır. 2024 yılını kapatmak üzere olduğumuz bugünlerde ülkemizde 19 binden fazla konaklama tesisi, GSTC'nin Sürdürülebilirlik Sertifikasyonu sürecinde. Hedefimiz 2030 yılına kadar ülkemizde tüm konaklama tesislerini yüzde 100 sürdürülebilir hale getirmek. Konaklama sektörü turizm ekosisteminin çok önemli bir bacağı. Sektörümüzün bir diğer çok önemli bileşeni de kuşkusuz yeme içme sektörü. Yerel tedarikçi seçiminden tarladan mutfağa yaklaşımına, geri dönüşümden enerji tüketimine yeme içme sektörümüzün Türkiye'nin sürdürülebilirlik yolculuğuna kuşkusuz çok katkısı olacaktır. Bu bakış açısıyla GSTC'nin, Türkiye'nin girişimleriyle restoranlara yönelik sürdürülebilirlik sertifikasyonu çalışmalarına başladığını duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kısa bir süre içinde yeme içme sektörümüzü de Ulusal Sürdürülebilirlik Programımıza davet edeceğiz ve dünyaya gastronomide sürdürülebilirlik konusunda da örnek ülke olacağız” ifadelerini kullandı.