Guardian Media Group’a ait olan İngiliz gazetesi The GuardianTürkiye’de geçen en iyi 10 kitap hakkında bir liste hazırladı. Kitap listesinde Orhan Pamuk’tan Homeros’a, Nâzım Hikmet’ten Ahmet Hamdi Tanpınar’a pek çok önemli yazarın eseri yer aldı.

1821 yılında The Manchester Guardian adı ile kurulan gazete, yıllar içinde İngiliz tarihinin önemli yayın gruplarından birisine dönüştü. Gazete son yıllarda internet sitesi üzerinden hazırladığı kitap, film, oyun ve dizi listeleri ile de adından hayli söz ettiriyor.

Türkiye'nin Oscar adayı Hayat filmi Türkiye'nin Oscar adayı Hayat filmi

The Guardian sitesinde yayınlanan bu makale ise Jeremy Seal imzasını taşıyor. Seal, “okuru plaj tatillerinizden bilmediği bir Türkiye’ye götüreceği” iddiası ile hazırladığı liste cezbedici eserler içeriyor. Yazar, daha önce Almanya, Rusya, İrlanda ve Latin Amerika’da geçen en iyi kitaplara dair listeler de hazırlamıştı.

İşte Türkiye’de Geçen En İyi 10 Kitap

1-“Memleketimden İnsan Manzaraları” – Nâzım Hikmet

Nâzım Hikmet Ran’ın 17 bin mısradan oluşan şiir kitabı. 1960’lı yıllarda yayımlanan eser, toplamda 5 ciltten oluşmaktadır.

2-“İnce Memed” – Yaşar Kemal

Yaşar Kemal’in 4 kitaptan oluşan İnce Memed serisi, ilk kitabı ile 1955’te yayımlandı. Yazarın başyapıtları arasında yer alan seri Çukurova köylüsünün ağalığa karşı mücadelesini konu alır.

3-“Saatleri Ayarlama Enstitüsü” – Ahmet Hamdi Tanpınar

Modern Türk romanının başyapıtlarından birisi olan Ahmet Hamdi Tanpınar imzalı Saatleri Ayarlama Enstitüsü ilk olarak 1961 senesinde yayımlandı. Hayri İrdal adlı kurgu karakterinin günlüğü olarak tasarlanmıştır.

4-“Kar” – Orhan Pamuk

Orhan Pamuk’un 2002 yılında yayımlanan Kar romanı, sürgün sonrası Türkiye’ye dönen Ka’nın Kars şehrindeki maceralarını konu alır.

5-“Devir: Dilsiz Kuğular Zamanı” – Ece Temelkuran

6-Ece Temelkuran’ın 2015 yılında yayımlanan romanı çocukların gözünden bir devrin hikâyesini anlatıyor.

7-“Baba ve Piç” – Elif Şafak

Elif Şafak’ın 2006 yılında yayımlanan romanı İstanbul ve Amerika arasında biri Türk diğeri Ermeni asıllı iki aile üzerinden 90 yıllık bir tarihi inceliyor.

8-“İlyada” – Homeros

Milattan önce 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığına inanılan, Antik Yunan edebiyatının temellerinden İlyada, Troya Savaşı’nı konu alır.

9-“Kanatsız Kuşlar” – Louis de Bernieres

İlk olarak 2004 yılında yayımlanan Kanatsız Kuşlar (Birds Without Wings) Güneybatı Anadolu’nun küçük bir kasabasında geçiyor. İngiliz yazar Louis de Bernières imzalı eser savaşın bıraktığı izlerin korkunç yanlarını ele alıyor.

“Yeniçeri Ağacı” – Jason Goodwin

1836 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda geçen The Janissary Tree II. Mahmut Dönemi’ni konu alıyor. İngiliz yazar Jason Goodwin’in kaleme aldığı eser tarih ve kurmacayı birbirine harmanlıyor, Osmanlı’nın tozlu raflarına ışık tutuyor.

10-“Trabzon Kuleleri” – Rose Macaulay

İngiliz yazar Rose Macaulay’nin en bilinen eseri olan Trabzon Kuleleri (The Towers of Trebizond) deve sırtında Karadeniz sahilinde ilerleyen üç İngiliz’i konu alıyor. 1956 yılında yayımlanan eser James Tait Black Memorial Prize’ı kazandı.

Editör: Meryem TORUN