Burun karıştırmak Alzheimer’ı tetikleyebilir Burun karıştırmak Alzheimer’ı tetikleyebilir

Soğukların etkisini göstermesi ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, kalıcı yaz saati uygulaması tekrar tartışma konusu oldu. 2016 yılının sonunda kalıcı hale getirilen bu uygulama, halkın geniş bir kesimi tarafından eleştiriliyor.

Armağan Çağlayan'ın programına konuk olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Taner Demirer, kalıcı yaz saati ile ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Taner Demirer şunları söyledi:

“2017 yılında, üç Amerikalı bilim insanının sirkadiyen ritmin (gece-gündüz döngüsü) insan hücreleri üzerindeki moleküler etkilerini inceleyen çalışmalarıyla Nobel Ödülü kazandı. Biyolojik saatteki bozulma sağlığa ciddi zararlar verebilir. Biyolojik ritim sağlıklı yaşam için kritik öneme sahip. Kalıcı yaz saati uygulaması, DNA tamir mekanizmasına zarar veriyor. Bu mekanizmanın bozulması halinde hücreler kendini yenileyemez ve kanser hücresine dönüşme riskinin artar. Beş altı yıl önce 160 bin olan yıllık kanser vakası sayısı, bugün 250 bine ulaştı. Kalıcı yaz saati uygulaması kanseri artırdı."

Editör: Haber Merkezi