Türkiye'de doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51'e gerileyerek nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldı. TÜİK'e göre doğurganlık hızı, bir kadının doğurgan kabul edildiği 15-49 yaşları arasında doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade ediyor.

AK Parti bir süredir, bu rakamlar ve doğurganlığı teşvik için neler yapılabileceği tartışılıyor. Bu konuda hayata geçirilmesi düşünülen yeni adımı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunun ardından, bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüşün hükümetin de gündeminde olduğunu belirtti.

Düşüşün farklı nedenleri olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bir tarafta evrensel nedenler var. İnsanların eğitim düzeyi, gelir düzeyi yükseldikçe çocuk sayısı düşüyor. Kadınların işgücüne girişi de düşüşü etkiliyor. Çünkü bakım hizmetleri gerekiyor.

Konunun kabine toplantısında da gündeme geldiğini ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın da bir sunum yaptığını belirten Yılmaz, “Demografik Nüfus Yüksek Kurulu”nun oluşturulmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Türkiye’de 4 milyon “Ev Genci” var! Türkiye’de 4 milyon “Ev Genci” var!

Doğurganlık hızının artmaması halinde Türkiye’nin yaşlı ve nüfusu azalan bir ülke olma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Yılmaz, gelecekte “yaşlı bakım merkezlerine” olan ihtiyacın artacağını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi