Başbakan Jonas Gahr Stoere, Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını açıkladı. Stoere, "Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi çözüm sağlayan tek alternatifi, yani iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını sürdürmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. Store ayrıca iki devletli çözümün hem İsrail hem de Filistin için en iyi sonucu vereceğine inandıklarını söyledi ve 28 Mayıs'a kadar bu tanıma sürecinin tamamlanacağını aktardı. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise konuyla ilgili "İki devletli çözüm, hem İsrail hem de Filistin için barışa giden tek geçerli yoldur. Bu kritik noktada aldığımız karar bölgesel barış için yapılan planlarla örtüşüyor" dedi.
İKİ ÜLKE DAHA TANIYACAĞINI AÇIKLADI
Öte yandan İspanya ve İrlanda da Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu. Madrid kanadı bu kararı 28 Mayıs tarihinde resmileştireceklerini hatırlattı. İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin, ülkesinin mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanıyacağından emin olduğunu söylemişti, ancak gün vermedi. Newstalk radyosuna konuşan Martin, "Ay sonundan önce Filistin devletini kesinlikle tanıyacağız." ifadesini kullandı.
Şimdiye kadar toplamda 140 ülke Filistin devletini tanıdı. Bunlar arasında Birleşmiş Milletler'deki 22 uluslu Arap Grubu, 57 uluslu İslam İşbirliği Örgütü ve 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi üyeleri de yer alıyor. İngiltere ve ABD, Filistin devletini resmen tanımayan ülkeler arasında yer alıyor. İsrail, Filistin devletini tanımıyor ve mevcut İsrail hükümeti Batı Şeria ve Gazze'de bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkıyor. Böyle bir devletin İsrail'in varlığına tehdit olacağını savunuyor. İlerleyen süreçte Slovenya ve Malta'nın da benzer yönde adım atması beklenirken, bölgede barışın ancak iki devletli çözümle mümkün olacağı görüşü Avrupa genelinde hakim.