MIT Ekonomi Profesörü Nobel Ekonomi Ödülünü kazanan Prof. Daron Acemoğlu, Nobel Ödülünü kazanmadan önce T24'ten Murat Sabuncu'ya Türk Ekonomisi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomik programını eleştirerek, Türkiye'nin teknoloji, yapay zeka ve iklim değişikliği gibi konulara hazırlık yapması gerektiğini vurguladı.

"Bu dönemi yine bir tek faiz arttırın, faiz düşürün söylemiyle geçirirsek bu yine treni kaçırmamız anlamına gelecek"

Köfteci Yusuf'un Kaç Şubesi Var? Köfteci Yusuf'un Kaç Şubesi Var?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in programıyla ilgili Acemoğlu "Türkiye'nin teknolojiye hazırlanması, yapay zekâya hazırlanması, iklim değişikliğine, yaşlanmaya hazırlanması, dünyadaki küreselleşmenin değişimine hazırlanması lazım. Bunların hiçbirisi var mı Şimşek programında? Bir tek enflasyon, faizler. Eşitsizlik, kurumların çökmesi. Nerede bunlar? Biz bunların hiçbirine önem vermiyoruz. Bence bunlara önem vermemiz lazım ve eğer bu dönemi yine bir tek faiz arttırın, faiz düşürün söylemiyle geçirirsek bu yine treni kaçırmamız anlamına gelecek." dedi. 

"Bu bir çözüm değil bu problemin bir parçası"

Sabuncu'nun "Hukukun ve demokrasinin olmadığı yerde ekonomiyi düzeltmek mümkün mü?" sorusu üzerine ise Acemoğlu "Bir süre götürülür tabii ki şu anda zaten bu Şimşek programı o. Faizleri arttıralım, enflasyonu düşürelim, yabancı sermayeye biraz daha tatlı görünelim. Onlar Türkiye'de yatırımda bulunsunlar. Gerideki iki üç sene içinde istihdamı biraz arttırırız, ekonominin düşmesini durdururuz, tamam. Bence bu bir çözüm değil bu problemin bir parçası.’" cevabını verdi. 

"Türkiye'nin önünde çok kısa bir pencere var"

Sözlerinin sonunda Acemoğlu "Verimliliği nasıl arttıralım ki işçi ücretlerini arttıralım, istihdamı nasıl arttıralım? Sürekli bunlardan konuşmamız lazım. Aynı zamanda sürekliliği olan bir büyüme, sağlıklı bir büyüme olması için ücretlerin artması lazım. Ama Türkiye'deki ücret artışı ne yazık ki çok istikrarlı değil ve bunun sonucu olarak Türkiye çok eşitsiz bir ülke.  Şunu yeniden vurgulamak istiyorum teknoloji trenini kaçırırsak, bahsettiğim altı akıma hazırlanmazsak bence Türkiye'nin geleceği parlak olmaz. Türkiye'nin potansiyeli çok yüksek hâlâ. Ama önünde çok kısa bir pencere var. 10 sene 15 sene. Ondan sonra yaşlanmaya başlıyoruz, ondan sonra iyice geri kalmış olacağız, ondan sonra yapay zekâ trenini kaçırmış olacağız. Bu 10-15 sene içinde doğru şeyleri yapmamız lazım.” dedi. 

Editör: Haber Merkezi