Bir sabah uyanıyorsunuz ve sosyal medyada herkesin konuştuğu tek bir şey var: Dubai Çikolatası!
Peki, nerden çıktı bu Dubai Çikolatası? Bir anda nasıl global bir fenomene dönüştü? Dubai çikolatası çılgınlığını başlatan kişi Sarah Hamouda adında bir kadın girişimci. Hamilelik döneminde aşerdiği çikolatayı hiçbir yerde bulamayınca, “Kendi çikolatamı, kendim yaparım” diye düşünür ve ortaya da Dubai Çikolatası çıkar. Ardından da aşerdiği çikolatayı ambalajlayıp “Fix Dessert Chocolatier” markası altında satmaya başlar.
Uzun bir süre çikolataları sessiz sedasız satılırken, bir gün birdenbire sosyal medya fıstık dolgulu bu çikolatalarla dolup taşmaya başlar! TikTok’ta yediği yemekleri paylaşan Maria Vehera‘nın arabasında Dubai Çikolatası yediği bir ASMR videosu paylaşması ise bu çılgınlığa faklı bir boyut kazandırır. Video TikTok’ta 88 milyondan fazla izlenir. Ardından da binlerce kişi Dubai Çikolatası’nı denediği ya da tarifini verdiği videolar çekmeye başlar.
Kimileri evde kendi Dubai Çikolatası‘nı yaparken kimi de Hamouda’nın çikolatalarını alıp deneyimlerini videolarla paylaşır. Derken, Hamouda siparişlere yetişemez hale gelir ve bu viral etkiyi fırsat bilen diğer markalar da benzer çikolatalar üretmeye başlar.
Ülker’den “Dubai Lezzeti”
Trendi kaçırmak istemeyen markalar, portföylerine bir bir Dubai Çikolatasını ekledi. Viraliteyi hızlı bir şekilde yakalayan Ülker de “Meşhur Dubai Lezzeti” adıyla meşhur çikolatayı satışa sundu. Ürün o kadar popüler oldu ki, çikolata henüz tanıtımı yapılmadan satılmaya başlandı. Ülker Çikolata Pazarlama Direktörü Nida Erdal da ürünün popülerliğini, “Ülker Çikolata Meşhur Dubai Lezzeti, daha ilk haftadan tüketicilerde öyle bir merak uyandırmayı başardı ki henüz reklam filmimiz yayınlanmadan, kullanıcılar Ülkershop’lara gelip ürünü almaya ve deneme videoları çekmeye başladılar” sözleriyle özetledi.
Dubai Çikolatası kuyruğu!
İstanbul Kadıköy’deki bir Ceviz Ağacı Pastanesi de Dubai Çikolatası furyasını yakalayanlardan. Çikolatayı denemek isteyen onlarca kişi, pastanenin önünde metrelerce kuyruk oluşturdu ve sıranın sonu gözükmedi. Sıra hakkında konuşan işletmenin sahibi Levent Yüksel, “Dubai’de bir influencer tarafından yayınlandı. Ben de bunu gördüm, Dubai’ye kızımı gönderdim. İki tane çikolata aldırdık. Aynısını gidip analiz yaptırdık. İçinde tahin varmış, fıstık varmış, beyaz çikolata varmış ve üstünde kabuk çikolata var. Çalıştık, bir aylık bir süreçten geçirdik ve aynısını yaptık.” diyor.
Fix’in kurucusu Sarah Hamouda, “Barlarımıza çok zaman ve emek harcıyoruz ve çok fazla sevgi katıyoruz. Bu sadece bir çikolata barı değil, bir deneyim yaratmak istiyoruz” diyor ve ekliyor: “Dürüst olmak gerekirse, bunun küresel hale geleceğini hiçbir zaman düşünmedim.”
Dubai çikolatası yalnızca bir örnek. Çeşitli sosyal medya akımları, kozmetik ürünleri, kıyafetler, temizlik ürünleri ya da herhangi bir şey… Sosyal medyanın viral gücü markalara bir anda can suyu oluyor, ürünler her sosyal medya videosunda yer alıyor ve stoklar anında tükeniyor.