Marketlerden mağazalara kadar toplumsal alanların hepsinde bir arka plan müziği duymaya alışkınız. Araba sürerken veya evde bir albüm dinlerken ki gibi farklı durumlarda da müzik duygu durumunuzu değiştirebilir. Ancak alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda ortam müziği o kadar yaygındır ki çoğu zaman ne duyduğumuza dikkat bile etmeyiz.
Ancak müşterilerin müziğe dikkat etmemesi mağaza sahiplerinin taktiksel seçimler yapıp müşterileri daha fazla harcamaya itmediği anlamına gelmez.
-Yavaş tempolu müziklerin çalındığı marketlerde müşteriler daha fazla zaman geçiriyor ve bu da daha fazla harcama yapmayı sağlıyor.
Doğru müziğin seçimi, hedef kitlenin demografik özelliklerine ve alışveriş ortamına göre değişkenlik gösteriyor.
-Klasik müzik çalınan marketlerde müşteriler, daha pahalı ürünleri tercih ediyor. Popüler ve tanıdık şarkılar çalınan marketlerde ise alışveriş, daha hızlı ve verimli oluyor.
Kültürel farklılıklar da önemli rol oynuyor. Şarap mağazasında yapılan bir çalışmaya göre de mağazada Fransız müziği çalındığında Fransız şaraplara, Alman müziği çalındığında ise Alman şaraplara olan ilgi artıyor.
Müşteri yoğunluğuna ve saat dilimine göre de müzik seçimi yapılıyor.
Yoğun alışveriş saatlerinde daha hızlı tempolu müzikler tercih edilerek alışverişin hızlanması sağlanırken, sakin saatlerde daha yavaş ve rahatlatıcı müzikler tercih ediliyor. Bu strateji de müşteri memnuniyetini artırırken marketlerin satış verimliliğini de etkiliyor.
Müziğin bu etkileyici faktörü tabii ki sadece marketlerde değil restoran gibi işletmelerde de geçerli. Firmanın kurumsal kimliğine uygun olarak doğru müzik seçiliyor ve gözle görülür fark yaratılıyor.