Bu yıl 30. yılını kutlayan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 18-24 Eylül tarihlerinde izleyiciyle buluşacak.

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne filminin Türkiye'de ilk gösterimi 30. Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapılacak. Adana Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 18-24 Eylül'de sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan festivalin hazırlıkları sürüyor.

Dünya sinemasından seçkiler, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları, sinema sempozyumu ve sergilerin yer alacağı festivalde, Nuri Bilge Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne filminin de Türkiye'deki ilk gösterimi gerçekleştirilecek. 76. Cannes Film Festivali'nde, Merve Dizdar'a En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran film, Türkiye'de ilk kez Altın Koza Film Festivali'nde sinemaseverlerle buluşacak.

Tavşan İmparatorluğu filmi 2025'te vizyonda Tavşan İmparatorluğu filmi 2025'te vizyonda

Türkiye'deki ilk gösterime, yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yanı sıra başrol oyuncuları Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici ile film ekibi katılacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 30'uncusunu gerçekleştirecekleri festivalde Nuri Bilge Ceylan'ı ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti. Festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak.

Kuru Otlar Üstüne filminin konusu, İstanbul'a atanmayı umarken, Anadolu'nun ücra bir köyünde, zorunlu hizmetinin dördüncü yılını bitiren genç öğretmen Samet'in hikayesini anlatılıyor. Samet, meslektaşı Kenan'la birlikte iki kız öğrenci tarafından taciz edilmekle suçlanınca, içine düştüğü çetin hayattan kurtulma umudunu tamamen kaybeder. Ancak kendisi de öğretmen olan Nuray ile tanışması, bu endişesini yenmesine yardımcı olabilir.

Ceylan'ın "olgunluk dönemi eseri" olarak nitelendirilen film, doğunun uzak bir kasabasında mecburi hizmetini yapan; kendini bir köşede unutulmuş "kuru otlar" gibi hisseden resim öğretmeni Samet'in hikayesi üzerinden, genç ve yalnız insanların, hüzünlü öyküsüne odaklanıyor. Samet'in edebiyat öğretmeni arkadaşı Kenan ve İngilizce öğretmeni Nuray'ın arasında gelişen hikaye; Anadolu insanının sorunlarına ince dokunuşlar yaparken, bireyin ebedi yalnızlığı ve çaresizliği serüvenini de varoluşçu bir yaklaşımla tartışmaya açıyor. 

Editör: TE Bilisim