Yeni bir araştırmaya göre, ciddi sera gazı emisyon azaltımlarının yapılmaması durumunda küresel ısınma, bu yüzyıl içerisinde sanayi öncesi döneme kıyasla 3°C'ye ulaşarak Avrupa'daki kayak merkezlerinin yüzde 91'ini, Türkiye'dekilerin ise tamamını yetersiz kar riskiyle karşı karşıya bırakacak.

Kömürpetrol ve gaz gibi fosil yakıtların kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, dünyanın birçok bölgesindeki kayak merkezlerini ve kış turizmini tehdit ediyor.

Ciddi Kar Kıtlığı Yaşanabilir

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, emisyonların devam etmesi ve sıcaklıkların yükselmeye devam etmesi halinde Avrupa‘daki kayak merkezlerinin ciddi kar kıtlığıyla karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

Bazı tesislerin güvenilir kar tedarikini sürdürmesini sağlayabilecek suni kar üretimiyle bile, sera gazı emisyonları şu anda planlanandan daha hızlı bir şekilde azaltılmazsa, Türkiye ve Avrupa’daki tesisler çok yüksek risklerle karşı karşıya kalacak.

Türkiye'nin yüzde 100'ü risk altında

Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’i, Türkiye’dekilerin yüzde 100’ü risk altında

Dünyadaki kayak merkezlerinin yaklaşık yarısı Avrupa’da bulunuyor, ancak kar güvenilirliği insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak tehdit altında.

2 bin 234 kayak merkezini inceleyen çalışma, Türkiye de dahil olmak üzere kıta genelindeki kayak merkezlerinin farklı ısınma seviyelerinden nasıl etkileneceğini ve kar yapımının güvenilir bir kar tedarikini ne kadar sürdürebileceğini inceleyen ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Çalışma, mevcut emisyon azaltma politikaları çerçevesinde bu yüzyılda beklenen sıcaklık artış seviyesi olan 3°C kadar artması halinde Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’inin çok az kar yağma riski altında olacağını, yani daha önce sadece beş yılda bir karşılaşılan en kötü koşulların en az iki yılda bir beklenebileceğini ortaya koyuyor. Bu oran Türkiye için ise yüzde 100’e ulaşıyor.