Yüksek enflasyon ve 6 Şubat depremlerinin ardından ülke genelinde uçuşa geçen kira artışları ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Ev sahibi- kiracı uyuşmazlıklarının mahkemelerde yarattığı yoğunluk bir yılı bulan bekleme sürelerine yol açtı, bunun üzerine arabulucu yöntemi devreye sokuldu.

Sınırlamaya yüksek oranda uyulmadı

Hükümet geçen yıl kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kira artış oranına yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Sonrasında söz konusu düzenlemenin süresi uzatıldı. Ancak bu sınırlamaya çok yüksek oranda uyulmadı.

2023 yılının ilk çeyreğinde İstanbul’da Sulh Hukuk mahkemelerinde açılan davaların yaklaşık yüzde 65’i ev sahipleri ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklardan oluştu. 2022 yılındaki toplam ev sahibi- kiracı uyuşmazlığı dosya sayısı yılın ilk çeyreğinde geçildi.

Tartışmalara kavgaya dönüştü

Tüm bunlar ortaya meydan muharebesini andıran görüntüler çıkmasına sebep oldu. Tartışmalar kavgaya dönüştü. Çocuklar, akrabalar da karıştı.

Açık kaynaklardan derlenen verilere göre bu yıl kiracı-ev sahibi kavgalarında en az 11 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi ciddi şekilde yaralandı. Yüzlerce kişinin gözaltına alındığı kavgalarda en az 14 kişi de tutuklandı.

Savaş bilançosunu andıran bu rakamların dışında absürt ev sahibi- kiracı uyuşmazlıkları da görüldü. Kimisi kiracısına milyonlar teklif etti, kimi evin kapısına zehirli ilaç döktü, kimi de ev sahibine ses bombası attı. Hatta bir ev sahibi kiracısı adına flört uygulamasından hesap açıp kiracısını yıldırmaya çalıştı.

Basına yansıyan kiracı-ev sahibi kavgalarını derledik ama bunlar sadece ‘basına yansıyanlar’. Tablonun çok daha vahim olduğu ve çözüm bulunması gerektiği ortada.