Yasa dışı tütün mamulleri, sahte ve kaçak sigaralar, yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün ticareti ile doldurulmuş makaron olarak pazara giriyor. Sektör kaynaklarının tespitlere göre, özellikle 2009 yılından itibaren 2014 yılına kadar yasa dışı sigara ticareti sürekli artış göstererek yüzde 21’ler seviyesine kadar ulaştı. Daha sonra devletin kararlı mücadelesi, hayata geçirilen yasal düzenlemeler ve artırılan gümrük ve transit kontrolleri sonucunda yüzde 1,5 seviyesine kadar düştü. Ancak sektörün tespitlerine göre, sahte ve kaçak sigara oranı 2021 yılında yeniden yükselişe geçerek bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.5 seviyesine kadar ulaştı.
Sigara şirketlerine göre, “tütüncü” adı verilen yasa dışı açık tütün ve dolu makaron satan noktaların sayısında da artış yaşandı. 2016 yılında 6 bin civarında olan bu satış noktalarının sayısı bugün 13 binler seviyesine ulaştı.
150 bin esnaf olumsuz etkileniyor
Sektörün tespitlerine göre, sahte ve kaçak tütün mamulleri ticaretinin devletin vergi kaybına uğraması, dürüst esnafın gelir kaybına uğraması ile organize suç örgütlerine finansal destek sağlanması gibi olumsuz etkileri bulunuyor. Sigara şirketlerinin hesaplamalarına göre, devlet yılda yaklaşık 100 milyar liralık bir vergi kaybına uğruyor. Yasa dışı tütün ticaretinin giderek artması çoğunluğu bakkal, market ve büfelerden oluşan 150 bin küçük esnafın da gelirlerini olumsuz yönde etkilerken haksız rekabetin büyümesine neden oluyor. A