İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ocak ayı olağan toplantısı, “Döngüsel Ekonomi, Sürdürülebilir Yeşil Kalkınma, Deprem Güvenlikli Sanayi İçin Vizyoner ve Yenilikçi İş birliği Olanaklarını Değerlendirmek” ana gündemi ile gerçekleştirildi.
“Meslek lisesi travmasını yeneceğiz”
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasında eğitim konusuna da değindi. Bu konuyu kendilerine şiar edindiklerini dile getiren Bahçıvan, “İnsanları doğru eğiterek, hayata bakışını doğru yöne getirmek gerekiyor. İyi bir eğitim olmadan da bunlar olmaz” dedi. Bu konuda yaşanan eksikliklerin sonucu olarak bugün göçün en büyük sorun haline geldiğini vurgulayan Bahçıvan, “İş konusunda fırsat bulamayanlar umudu farklı bölgelerde arıyorlar. Ancak başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin bu göçü taşıyacak gücü yok, kalmadı. Gelenler de yeterli fırsatı bulamıyor.” dedi.
Sanayici de İstanbul’da sıkıştı
İstanbul’da sanayinin de sıkıştığını anlatan Erdal Bahçıvan, artık ne sanayicinin ne de göç edenlerin mutlu olmadığını söyledi.
Bahçıvan, “Hem ekonomik yönden zorlukların arttığı, hem de rekabet koşullarının belli kollarda giderek zorladığı bir dönemdeyiz. Onun için artık net bazı iş kollarında üretim İstanbul ve yakın çevresinde sürdürmesi rekabet için kolay değil. Anadolu’da Sivas gibi önemli şehirler İstanbullu sanayiciler için önemli bir alternatif. İstanbul’da üretimi taşıyacak sanayicileri heveslendirecek, motive edecek destekler konusunda çalışma yapılmalı” diye konuştu. Üniversite sanayi işbirliği konusuna da değinen Bahçıvan, “Birçok Anadolu vilayetinde şehrin kendine ait ekosistemi ve ekonomisi ile uyuşmayan daha merkezi bir takım eğitim politikaları ile yürümeye çalışan üniversite sistemi var. Bilim ile yürümek, daha fazla kullanmak gerekiyor. Üniversitelerin bizi daha iyi anlaması, bizimle bütünleşmesi gerekiyor. YÖK sistemi bu konuda bu değeri, fırsatı, potansiyeli şehirler adına çok yeterli miktarda kullandığını göremiyorum.” dedi.