Kadınlar olarak hayatımızda bir çok kez kadınlar için yapılamaz olarak görülen şeylerle karşılaşıyoruz. Bize ilham veren şeylerin varlığı bize bu zorlukları aşmamız için güç veriyor. O ölümsüz ilhamlardan biri de şüphesiz Sabiha Gürayman.

1927 yılında Atatürk’ün isteği ile 350 erkek öğrenciye ev sahipliği yapan Yüksek Mühendis Mektebi kadın öğrencileri de kabul edecekti .Kendi isteği ve çevresindeki bazı insanların teşvik etmesi ile sınava iki gün kala başvuran ve başarılı olan Sabiha Rıfat okula girmeye hak kazandı.

Türkiye’nin İlk Kadın Voleybolcusu

Tüm psikolojik baskılara ve zorluklara rağmen inşaat mühendisi olmak için eğitim hayatını sürdürürken voleybol oynuyordu. Fenerbahçe voleybol takımına katıldı. Voleybol oynadığı süreçte ‘kadın voleybol takımı’ olmadığı için aynı zamanda takım kaptanlığını yaptığı erkek voleybol takımında oynadı ve 1929 senesinde takımı ile birlikte İstanbul şampiyonu olmanın mutluluğunu yaşadı.

Biz de yapacağız!

1933 yılında Melek Erbul ile mezun olan Sabiha Rıfat Melek Erbul’un “Mezun olduk ama şimdi ne yapacağız ?” sorusuna çok güzel bir cevap verdi:

“Hiç. Herkes gibi, onlar ne yaparsa biz de onu yapacağız.”

Yaptı da hatta belki daha fazlasını. Mezun olduktan sonra Bayındırlık Baş Mühendisliği’ne atandı. O zamanlar da hayatının kolay dönemlerinden sayılmazdı. Sabiha Rıfat o dönemden şöyle bahsediyor:

“Önceleri pek kolay olmuyordu tabi. Odaya giren mühendisi soruyor ve çıkıyordu. Sonra alıştılar, sevdiler de.”

Kız Köprüsü

Yüksek Mühendis Mektebi’nin en iyi mezunlarını şehir dışındaki projelere göndermesiyle Ankara’da bir köprü yapımında yer aldı. Ancak yine ön yargılar peşini bırakmıyordu. “Dağ başında, şantiyede kadının ne işi var!” Fakat bu gibi şeyler onu durmadı .Köprünün yapımı sürecinde Sabiha Rıfat kendini Beypazarı halkını ve iş arkadaşlarına o kadar sevdirdi ki köprü bittikten sonra halk tarafından Kız Köprüsü olarak anılmaya başlandı.

Anıtkabir’in Başmühendisi

Sabiha Rıfat otuz beş yaşına geldiğinde belki de kariyerinin en önemli görevine getirildi. Tam on yıl boyunca Anıtkabir’in inşaatı için başmühendis görevinde bulundu. Bu görevi de laiki ile yerine getirdi. Herkes bunun farkındaydı. Hatta Anıtkabir inşaatı sırasında ziyarette bulunan Yunanistan Başbakanı Venizelos’un şu sözleri her şeyi açıklar nitelikte:

“Hayatımda ilk defa büyük bir işin başında bir kadın görüyorum. Sizi gerçekten tebrik ederim.”

Kaynak: Medium-Habertürk