Pew Research tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, 2013 yılında yayında olan web sayfalarının %38’ine çeşitli gerekçelerle artık erişilemiyor.
İnternette, yüz milyarlarca indekslenmiş web sayfası bazen gözden kayboluyor. Bu dijital bozulmanın sonuçları, çevrimiçi bilgilerin güvenilirliğini ve kalıcılığını etkilediği için oldukça önemli. Buradan hareketle Pew Research bir çalışma yaptı.
Çalışmada Web siteleri eskidikçe ulaşılamayan sayfaların arttığını ortaya koyuyor. Örneğin, 2013’deki sitelerde kaybolma % 38 iken, 2023’deki sitelerden % 8 durumunda.
Çalışma , Common Crawl web deposundan 2013’ten 2023’e kadar her yılı kapsayan yaklaşık 1 milyon web sayfasını örnekledi. Bulgular, bu döneme ait tüm sayfaların %25’inin artık erişilemez olduğunu gösteriyor.
SOSYAL MEDYA DA DİJİTAL ÇÜRÜME YAŞIYOR
Devlet web siteleri de bu eğilimden etkileniyor. Devlet sitelerinden örneklenen yaklaşık 500.000 sayfanın %21’i en az bir bozuk bağlantı içeriyor. Araştırma, bu sayfalardaki bağlantıların %6’sının artık işlevsel olmadığını ortaya çıkarıyor.
Haber siteleri de benzer dijital bozulma kalıpları gösteriyor. 2.063 haber sitesindeki 500.000 sayfanın analizi, bu sayfaların %23’ünün en az bir kırık bağlantı içerdiğini ortaya çıkardı. Bu sorun, hem yüksek trafikli hem de düşük trafikli haber sitelerinde ortaya çıkıyor.
Yaygın olarak kullanılan bir çevrimiçi ansiklopedi olan Wikipedia da aynı sorundan muzdarip. Çalışmada 50.000 İngilizce Vikipedi sayfası örneklendi ve bu sayfaların %54’ünün en az bir bozuk referans bağlantısı içerdiği tespit edildi. Toplamda, Vikipedi’deki tüm referans bağlantılarının %11’ine artık erişilemiyor.
Araştırma, X platformunda, 8 Mart ile 27 Nisan 2023 arasında gönderilen yaklaşık 5 milyon tweet’i izledi. 15 Haziran 2023 itibarıyla bu tweetlerin %18’inin artık herkese açık olarak görünür olmadığı tespit edildi. Vakaların %60’ında, tweeti yayınlayan hesap ya gizli hale getirildi, askıya alındı ya da silindi. Geriye kalan %40’lık kısım, hesaplar aktif kalırken bireysel tweet’lerin silinmesini içeriyordu.
İNTERNET SINIRSIZ BİR KÜTÜPHANE DEĞİL
Yüksek trafikli sitelerdeki sayfaların %25’inde ve daha az trafikli sitelerdeki sayfaların %26’sında bozuk bağlantılar bulunuyor.
CNBC-e Dijital İçerik Yöneticisi Can Mumay, "İnternet sınırsız bir kütüphane değil. Pew'ün yaptığı bir araştırmaya göre 2013 yılında oluşturulan URL'lerin yüzde 38'ine bugün çeşitli gerekçelerle erişilemiyormuş. Başka bir sorun ise kapanan yerel medya platformları. Onların arşivleri de yok oluyor." açıklamasında bulundu.