Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat ve arkadaşları tarafından kurulan Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi 'Fetih' ile Filistin İslami Direniş Hareketi 'Hamas' arasında uzun yıllardır süren görüş ayrılıkları, aralarındaki rekabet ve çatışma en çok Filistin'e zarar veriyor.
Bölgenin liderleri, bu sorunu çözmek istemişse de kimse başarılı olamadı. Ve Filistin hem iç savaşıyla hem de İsrail'in saldırıyla uğraşmak zorun kalıyor.
Fetih hareketi, İsrail işgaline karşı Arafat ve arkadaşları tarafından 1950'lerin sonlarında Kuveyt'te kuruldu. Sosyal demokrasi ve seküler Arap milliyetçiliği temeline dayanan Fetih, 1965'te kuruluşunu resmen ilan etti. İlk başlarda İsrail işgaline karşı silahlı direnişten yana bir tavır izleyen Fetih, 1990'lı yıllardan itibaren silahlı mücadele yerine müzakere yolunu seçti.
Hamas ise İsrail işgaline karşı silahlı ve siyasi mücadele vermek amacıyla 1987'de Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde Gazze’de kuruldu. Hamas, Batılı devletlerin ve İsrail’in gözünde bir terör örgütü olarak görülüyor.
Filistinliler zorlu yaşam koşulları ve fiziksel bölünmenin yanı sıra, bir de siyasal açıdan iki farklı örgüt arasında bölünüyor. Fetih, Batılı devletler ile kurduğu ilişkiler neticesinde bazı Filistinliler tarafından eleştiriliyor, Hamas ise silahlı mücadeleyi bırakmaması nedeniyle tepki topluyor.
Filistin’in başına gelen bu çok başlılık, sorunun tek elden yürütülmesini engellediği gibi, en çok da İsrail'in işine yarıyor.
*Kaynak: Anadolu Ajansı ile Pınar Özden Cankara ve Yavuz Cankara Makalesi