İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Grup'a ait piliç üreticisi Lezita’da işçiler grevde. Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması nedeniyle 7 Mart’ta üretimi durdurdu.
Lezita, sendikanın yetki aldığı Aralık 2023’ten bu yana fabrikada sendikal örgütlenme yapan 30 işçiyi işten çıkardı. Grev ilanından sonra işçi alımı ve işten çıkarmalar yasak olmasına rağmen, Lezita fabrikasında grevden önceki son bir haftada yaklaşık 10 işçi işten çıkarıldı.
Grevde olan Lezita işçileri, işten çıkartılan Türk işçilerin yerine Hindistan’dan 50 işçi getirildiğini, önümüzdeki günlerde bu sayının artacağını söyledi.
Grevde işçileri ziyaret eden Ümit Özdağ, işçilerin taleplerini dinleyerek bölgeden video yayınladı ve şunları söyledi:
"Türk işçileri işten çıkarıp yerine Hindistan’dan işçi getiren şirket, ben işçileri ziyarete gidince benim konuşmamı engellemek için 10. Yıl Marşını çalmaya başladı. Utanmazlığın böylesine az rastlanır. Zafer Partisi Türk işçisinin yanında. Sen Türk işçisinin hakkını elinden alan Lezita olarak bu marşın arkasına saklanma. Bunlar Türkiye'nin sömürülmesinin parçasıdır, hesabını soracağız."
'Hintli garibanlara kimse dokunmasın, grev kırıcılığın hesabı şirketten sorulacak'
Tepkilerinin Hintli işçilere değil, onları grev kırıcılığa zorlayan işverene olduğunun altını çizen sendika, Abalıoğlu Lezita yönetimine şu sözlerle seslendi:
"Gelen işçilerin çalışma belgesi olduğu iddiası var ancak grev kararı öncesinde bu hamlenin yapılıyor olması çok açık ki grev kırıcılıktır. Sendikalı öncü işçileri işten çıkartırken ve Turgutlu'da, civar ilçelerde onlarca işsiz varken bölgeye neden Hintli işçi getirildiği şirket yetkililerince açıklanmak zorundadır. Bu işçileri getiren, varsa bu izinleri veren yetkililer derhal açıklama yapmak zorundadır. Grev kırıcılığına asla izin vermeyecek, hukuki olarak bu meselenin sonuna kadar gideceğiz. Derdimiz Hintli işçiler değil, onları grev kırıcılığına zorlayan Abalıoğlu Lezita yöneticileridir. Buraya getirilen Hintli garibanlara kimse yaklaşmasın ancak bunun hesabı bölge halkı tarafından şirket yetkililerine sorulmalıdır. Konu çok ciddidir tüm sorumluların biran önce açıklama yapması gerekmektedir. Burada işçinin örgütlü mücadelesinin ne kadar haklı olduğu, işverenin işçilere yaptığı biz bir aileyiz edebiyatının ne kadar boş olduğu ortadadır."
Lezita'dan açıklama
Duruma ilişkin soL'a açıklamada bulunan Lezita, yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu ifade etti. Ramazan ayı öncesinde ürünlerine yönelik talebin yükselmesini beklediklerini belirten şirket, konuyla ilgili resmi makamlara yaptıkları başvurunun da Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirildiğini aktardı. Şirketin açıklamasında önce çıkanlar şöyle:
"Yerel kaynakların yetmediği noktada üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla yabancı iş gücüne de kapı açmaktayız. Bu durum, her sektörde iş gücü temin edilmesinde zorluk çekildiği durumlarda işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntemdir. Şirketimiz de üretimin devamlılığını güvence altına almak amacıyla yaklaşık iki yıldır yabancı uyruklu iş gücü konusunda çalışma yürütmektedir. Tüm seçenekleri değerlendirmemizin ardından konuyla ilgili resmi makamlara başvurumuz ise Nisan 2023 tarihinde yapılmıştır. Ürünlerimize yönelik talebin yükselmesini beklediğimiz yaklaşan Ramazan ayı öncesinde fazla mesai yapılmamasını sağlamaya çalışmak, konunun bugünlerde gündeme gelmesine neden olmuştur."