HABER MERKEZİ

Harçlık alamadığı dedesini bıçakladı, kendisini eve kilitledi Harçlık alamadığı dedesini bıçakladı, kendisini eve kilitledi

Önceki gün Osmangazi Belediye Meclisi'nde açıklamalarda bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Hamitler Katı Atık Tesisi'nin, Karacabey Muratlı Köyü'ne taşınacağın, Hamitler çöplüğünün ise oyun ve yeşil alan olarak Bursa'ya kazandırılacağını açıkladı.

Bu haber Karacabey kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı. Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı ve Muratlı Köyü sakinleri başta olmak üzere ilçedeki siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve köy dernekleri 'çöplük istemiyoruz' mesajında birleşti.

Konuyla ilgili açıklama yapan DOĞADER Başkanı Murat Demir, çöpün kaynağında çözülmesi gerektiği konusuna değindi. Türkiye'nin çöpünü ayrıştırabilen bir ülke olmadığını ifade eden Demir, "Türkiye çöpünü ayrıştırabilen bir ülke değil. Çöpü kaynağında ayrıştırmak gerekir. Fransa'da evsel çöpün bile çöpe atılması yasaklandı, herkese çöpünü ayrıştırması zorunluluğu getirildi. Biz bu konularda çok çok gerideyiz. Bizde yurttaşın duyarlılığıyla yapılan bir ayrıştırma durumu var. Belediye yasasında 'bir sitenin çöpünde alüminyum, çöp, cam, kağıt, metal, plastik bulunursa zabıtanın ceza yazma yetkisi var' maddesi olmasına rağmen çok fazla gündeme gelmiyor. Bakanlığımız ve Belediyeler bu konuda çok yetersiz" ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 11 09 At 14.23.11

*DOĞADER Başkanı Murat Demir

HAMİTLER ÇÖPLÜĞÜNÜN ÖMRÜ BİTTİ

Hamitler Çöplüğünün kullanım ömrünün bittiğine vurgu yapan Demir, "Hamitler çöplüğünün kapasitesinin ömrü bitti. Kentin yoğunluğunu taşıyamıyor artık. Bir yere yeni bir tesis yapılması lazım evet ama bazı kriterleri de göz etmek gerekiyor. Çok doğru bir yer de bulsak ayrıştıramadığımız sürece yine benzer sorunlar olacaktır. O yüzden birinci öncelik çöplüğe gelmeden çöpü azaltmak olmalı. Bu zorunluluk olmalı ve eğitimi getirilmeli. Kağıdı, plastiği, metali ve camı ayrı çöplere koymalıyız. Ayrıca vahşi depolama yapmamak ve tesislerde ileri teknoloji kullanmak lazım" dedi.

YENİ YER KORUMA TANBPON BÖLGESİ OLMALI

Şehrin 1/100.000 planı yapıldığını belirten Demir, sözlerini şöyle noktaladı: "Şu anda Bursa'da kentin anayasasını belirleyecek 1/100.000 planı oluşturuluyor. Bu planda ikinci bir Hamitler Çöplüğü vakası olmayacak bir yer belirlenmeli. Çöplük bölgesi koruma tanpon bölgesi olmalı. Örneğin çöplüğün yanına imar açarsak olmaz, kokunun çevreye vereceği zararın engellenmesi lazım. Yer altı suyunun olduğu yere de olmaz. Dediğimiz gibi birinci öncelik çöp ayrıştırılması"

Editör: Haber Merkezi