Lancet'te yayınlanan bir rapora göre, bu artışların yaşam beklentisinin genellikle daha kısa olduğu ülkelerde olması bekleniyor.
Araştırmacılar, bu eğilimin büyük ölçüde kalp hastalığının, Kovid-19'un, bulaşıcı hastalıkların, doğum ve beslenmeyle ilgili bir dizi sağlık sorununun önlenmesi, tespiti ve tedavisini iyileştiren halk sağlığı önlemlerinden kaynaklandığını söyledi.
Ancak aynı zamanda yaşam beklentisini etkileyen hastalıklarda da değişim tespit ettiler.
Araştırmacılar, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların, insanların yaşam süresi üzerinde bulaşıcı hastalıklardan daha güçlü bir rol oynamasının beklendiğini söyledi.
Sonuç olarak obezite, yüksek tansiyon, kötü beslenme, egzersiz eksikliği ve sigara içme gibi risk faktörleri, gelecek nesilde hastalık ve yaşam beklentisi üzerinde en büyük etkiye sahip olacak gibi görünüyor.
'RİSK FAKTÖRLERİNİ ENGELLEMEK GEREKİYOR'
Araştırmacılar, aslında, bu tür metabolik risk faktörlerinden kaynaklanan kötü sağlık ve erken ölüm nedeniyle kaybedilen yılların sayısının 2000 yılından bu yana %50 arttığını buldu.
Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri Bilimleri başkanı araştırmacı Dr. Chris Murray, "Bu artan metabolik ve beslenme risk faktörlerinin, özellikle de yüksek kan şekeri, yüksek vücut kitle indeksi ve yüksek tansiyon gibi davranışsal ve yaşam tarzı faktörleriyle ilişkili olanların önüne geçerek küresel sağlığın geleceğini etkilemek için önümüzde çok büyük bir fırsat var" dedi.
Araştırmacılar, genel yaşam beklentisinin 2022 ile 2050 arasında 73,6 yıldan 78,1 yıla çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.
Bir kişinin sağlıklı yaşamayı bekleyebileceği ortalama yıl sayısı 2022'de 64,8 yıldan 2050'de 67,4 yıla çıkacak.
Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nin yakın tarihli bir raporuna göre, ABD'de yaşam beklentisi 2021'de 76,4 iken 2022'de 77,5 yıla yükseldi.
Araştırmacılar, daha az şanslı ülkelerdeki insanların gelişmiş ülkelere yetişerek daha uzun yaşamasıyla küresel yaşam beklentisinin artmasının beklendiğini söyledi.