2022 yılının ekim ayında Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki Söğüt ve Akalan köylerinde altın-gümüş maden ocağı için ÇED başvurusunda bulunan Koza Altın İşletmeleri, 2023 Ağustos’ta 16,85 hektarlık alan için yeniden ÇED süreci başlatmıştı.
Gazete Duvar’dan Pelin Akdemir’in haberine göre; projede ön görülen süre 3 yıl. 3 yılda toplamda 290 bin 250 ton cevher, 375 bin 528 ton pasa çıkması planlanıyor. 1 tondan 1 gram altın, 3 gram gümüş cevheri çıkarılması öngörülüyor. Proje kapsamında herhangi bir zenginleştirme tesisi kurulmayacağı, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. bünyesinde yer alan İzmir’in Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni’ne sevk edileceği belirtiliyor.
‘DOĞAMIZI BOZDURMAYACAĞIZ’
Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan Akalan ve Söğüt köyü muhtarları ve köylüler, köy topraklarını ve su kaynaklarını etkileyeceği gerekçesiyle maden ocağına karşı çıkıyor. 2015 yılından beri maden şirketinin köye gelip ocak açmak istediğini anlatan Akalan köyü muhtarı Hüseyin Yılmaz, “Bizim köyümüz Orhaneli’nin en üretken köylerinden biri. Biz köy olarak karşıyız. Doğamızı bozdurmayacağız. Hiçbir tür madencilik köyümüzde istemiyoruz. Bunun içinde elimizden gelen her şeyi, her zaman yapacağız. Bunun da devlet tarafından göz önünde bulundurulup bu tür şeylere izin vermemesini istiyoruz” diye konuştu.
Köyün sulama göletinin yakınındaki alanda ÇED için başvuru yapıldığını söyleyen Yılmaz, “İçme suyunu, sulama barajını etkileyecek. Tarım ve hayvancılıkla geçiniyoruz. 20-30 tane pazarcı var. Maden ocağını yaptırmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.
(Akalan Köyü Muhtarı Hüseyin Yılmaz)
‘GELECEK DÖNEMDE ZENGİNLEŞTİRME TESİSİ YAPACAKLARDIR’
Bursa Su Kolektifi’nden Caner Gökbayrak, Akalan ve Söğüt köyüne giderek köylülerle görüştüklerini, köylülerin maden ocağını istemediklerini söyledi. Gökbayrak, şirketin 2022’deki başvurusunun yanında bulunan bir alana ağustos ayında ÇED başvurusu yaptığını anlattı: “Maden ruhsat alanları, beş köyü içine alacak bir büyüklüğe sahip. Şirket, toprağın Bergama Ovacık’a taşınacağını söylüyor. Bunun karlı olmasını beklemek makul değil. İleriki bir dönemde burada da bir zenginleştirme tesisi yapacaklardır. Eğer zenginleştirme tesisi de yaparlarsa buradaki suların, kentin içme suyunun karşılandığı Doğancı Barajı’na akması söz konusu. Bu da barajın ve kentin içme suyunun kirleneceği anlamına gelir.”
BURSA SU KOLOKTİFİ’NDEN UYARI
Bursa Su Kolektifi Platformu sosyal medya ve basın aracılığıyla konuyla ilgili sık sık uyarılarda bulunuyor.