Emtia piyasasında geçen hafta sert dalgalanmalar görüldü. ABD'de açıklanmaya devam eden makroekonomik veriler, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini öngörülenden daha uzun süre yüksek seviyede tutabileceğine yönelik öngörüleri öne çıkarırken, Ortadoğu'daki gerilim özellikle emtia fiyatları üzerindeki olası belirsizlikleri beslemeye devam ediyor.
Dünya genelinde halihazırda enflasyonla mücadelede önemli bir mesafe katedilmesi gerekirken, Ortadoğu'daki tansiyonun emtia fiyatlarındaki oynaklığı artırarak enflasyonist baskıyı desteklemesinden korkuluyor. Bununla birlikte, İsrail ile İran arasındaki tansiyonun daha da yükselmesinin, merkez bankalarının atacağı adımları etkileyebileceği endişeleri de fiyatlamaları zorlaştıran bir başka unsur olarak görülüyor.
DEĞERLİ METALLERDE KARIŞIK SEYİR İZLENDİ
Geçen hafta ons bazında altın yüzde 2, gümüş yüzde 2.9 değer kazanırken, platin yüzde 4.3, paladyum yüzde 2 değer kaybetti. Altının ons fiyatı, artan jeopolitik risklerin yanı sıra merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen talep üzerine yükseldi.
Analistler, hem ABD'de açıklanan veriler hem de Powell'ın şahin sözle yönlendirmelerinin ardından yatırımcıların temkinli davrandığını belirterek, Orta Doğu'da yüksek seyreden gerilimin ise altının ons fiyatını desteklediğini bildirdi. Küresel çapta madenlerde gümüş üretiminin yavaşlaması ve endüstriyel alanda talebin artmasıyla gümüş fiyatları yükseldi.
Tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 4.6, alüminyumda yüzde 6.9, kurşunda yüzde 1.9, nikelde yüzde 9.4, çinkoda da yüzde 1 artış kaydetti. Bakırın libresi, 4.51 dolarla 2 yılın en yüksek seviyesini gördü. Bakır, küresel ekonomide toparlanmanın temel metallere olan talebi artıracağı yönündeki beklentilerin etkisiyle ton başına 10 bin dolara yaklaştı. Metaller son haftalarda geniş çaplı kazançlar elde etti ve bakır fişatı bu sabah iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.