HEKİMSEN Genel Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurbanasistan hekimlerin ağır çalışma şartları ve meslektaşları tarafından uğradıkları mobbingin, intihar olaylarını tetikleyen en büyük etkenlerden biri olduğunu belirtti.

Kurban, son 2 haftada 6 hekimin intihar ettiğini söyleyerek, "Bu kabul edilemez bir şey. İntiharlar nedeniyle psikologlardan, psikiyatristlerden oluşan grup kurmak istedik. Bu grubun da bütün masraflarını finanse edecektik ama maalesef böyle bir grup kuramadık. Hekim yaşı 60'a düştü. Hatta cerrahi branşlarda 58. Şimdi düşünün bu kadar çok intiharın olduğu, bu kadar çok erken ölümün olduğu bir olayın araştırılması gerekiyor. Bunu da ancak bizim meclisimiz yapar düşüncesindeyim. Meclisimizden hekim ölümleri ile ilgili araştırma komisyonu talep ediyoruz" diye konuştu.

"Asistan gittiği yerde yarı köledir, tuvalete gitmesi bile sorun olur "

Hekimlerin, lisans eğitimine göre 3.2 kat fazla ders saati aldığını belirten Kurban, "4 yılda verilen dersin 3.2 katını 6 yılda alıyorlar. Asistan gittiği yerde yarı köledir. Tuvalete gidip gelmesi bile sorun olur. Mesela ayda 15 kere nöbet tutmak zorunda kalabilir. Örneğin kişi 24 saat çalıştı ama eve gidemiyor, diğer gün akşama kadar çalışmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yasaklanmış olsa da buna devam edilmektedir. Buna da gerekçe olarak eğitim gösterilmektedir. Hekimin dinlenme şansı bile yok. Dolayısıyla da kazalar meydana geliyor. Mesela ben nöbetten çıktığım zaman otobüste uyurdum. Allah'tan aracım yoktu, kaza yapabilirdim. Uyuduğum için durağımı kaçırıp yürüyerek geri dönerdim. Bunu hep asistanlığım döneminde yaşadım. Bu durum hala devam ediyor ve zirveye çıkmış durumda. Bazı kliniklerde çok ciddi hekimlere baskı uygulanıyor. Asistan hekimin ne kadar duygu durumunun değiştiğinin bile farkına varılmıyor." dedi.

A W332288 02

"Tıp bu şekilde ancak yok olur"

HEKİMSEN Genel Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurban, meslektaşlarına seslenerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Meslektaşlarımızın duygu durumunu anlamaya çalışmamız gerekiyor. İntihar meyilli olup olamayacaklarını, o sıkıntılarının veya sıkıntılı hallerinin ne ölçüde olduğunu kestirmemiz gerekiyor. Bizim bunu anlamamız veya buna bir bakış açısı kazanmamız gerekiyor. Biz kendi meslektaşlarımızı, kendimizi koruyamaz hale geldik. Tıp bu şekilde ancak yok olur, zarar görür ve başarılı olamaz, gelişemez. Hekimi koruyamazsak tıbbı koruyamayız, tıbbı koruyamazsak her şeyimizi kaybederiz. Hekimlik öyle basit bir şey değil."



"Ülkemizde intihar olayları özellikle asistanlarda son 1-2 yılda yüzde 50 arttı"

Hastaneler ve aile hekimleri için yeni dönem! 1 Ocak'ta başlıyor Hastaneler ve aile hekimleri için yeni dönem! 1 Ocak'ta başlıyor

Hekimliğin bir meslek değil, yaşam tarzı olduğuna da dikkat çeken Kurban, "Ülkemizde intihar olayları özellikle asistanlarda son 1-2 yılda yüzde 50 arttı. Bunun birçok sebebi vardır. Birinci sebebi kurumlardaki mobbing, ikincisi geçim zorluğu, üçüncüsü ise yalnızlık. Birbirimizi sevmemiz, destek olmamız, kollamamız lazım. Biz hekim arkadaşımızı kollamayıp da kimi kollayacağız" cümlelerini kullandı.