Esad rejiminin devrilmesinin ardından Almanya'da Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesine destek çağrıları birbiri ardına geliyor. Muhalefet, Başbakan Scholz'u acilen Erdoğan ile konuşmaya çağırdı.

Fidan'dan açıklama: Güvenli geri dönüş için çalışacağız Fidan'dan açıklama: Güvenli geri dönüş için çalışacağız

Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesi sonrasında ülke dışındaki mültecilerin Suriye'ye geri dönme süreci tartışılmaya başlandı. Almanya'da 23 Şubat'ta yapılacak erken seçimlerden birinci güç olarak çıkması beklenen Hristiyan Birlik partilerinden (CDU/CSU), ülkesine dönecek Suriyelilere 1000'er euro ödenmesi teklifi geldi.

Başbakan Scholz'a "Erdoğan ile acilen görüş" çağrısı

Silahlı muhaliflerin ele geçirdiği bölgelerden Türkiye ya da Avrupa yönüne bir göç hareketliliği bulunmadığına işaret eden Hardt, "Bu umut veren bir işaret. AB ve Almanya, Türkiye'deki geçiş sürecine aktif bir şekilde eşlik etmelidir. Çok sayıda sığınmacının geri dönüşü sağlanmalıdır" diyerek Başbakan Olaf Scholz'dan hızlı bir şekilde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuda görüşmesini istedi.

Almanya Ulkelerine Donecek Suriyelilere 1000 Euro Odeyecek J74C Cover.jpg

Suriye'deki durumdan doğrudan etkilenen güçler

Kraus da Alman hükümetini Suriye konusunda bir temas grubu oluşturmaya çağırdı. Göç uzmanı, Suriye'deki durumdan doğrudan etkilenen güçler; Ürdün, Türkiye, Avusturya, Yunanistan, Almanya, AB ve kurulacak Suriye hükümetinden oluşacak temas grubunun bir strateji oluşturmasını ve AB'nin destek vermesini önerdi.

Göç uzmanı Kraus, Suriye'de istikrarın sağlanması ve Almanya'da iltica başvurularının azalmasının iç politikaya da olumlu etkileri olabileceğini belirterek "2025'te Suriye'den iltica başvurularının sayısı hızlı bir şekilde azalırsa, Almanya'daki AfD, Avusturya'daki FPÖ gibi aşırılıkçı tehlikeli güçlerin elinden kozları alınmış olur. Bu nedenle dış politik çabalarda da Suriye'nin istikrarına mutlak öncelik verilmesi gerek" dedi.

Editör: Haber Merkezi