Yaklaşan seçimler öncesi gündem maddesi haline gelen ve  İstanbul'daki Filistin'e Destek Yürüyüşüyle tırmanan hilafet tartışmaları gündemi meşgul ediyor.

 İstanbul'da gerçekleşen Filistin'e destek yürüyüşünde açılan Kelime-i Tevhid bayrağının hilafet çağrısı olarak mı yoksa sadece bir ifade olarak mı algılanması gerektiği konusunda tartışmalar baş gösterdi.

Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısı açıklandı Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısı açıklandı

Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak: "Hilafet Tekrar Gündeme Gelmeli"

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen "Bölgede Dini Cereyanlar Çalıştayı"nda konuşan UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsüsü Başkanı ve Garbiyat Batı Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Naciye Selin Şenocak, halifeliğin 1924'te kaldırıldığını ancak hilafetin hala TBMM'de beklemede olduğunu ifade etti. Şenocak, hilafetin Türkiye'nin kontrolünde, Meclis bünyesinde var olan bir kurum olduğunu belirterek şunları söyledi:

"1924 yılında halifelik makamı kaldırıldığı zaman yerine Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. Fakat Diyanet İşleri Başkanlığının işlerine hilafet meselesi girmiyor. Şu anda Müslüman ülkelerin yaşadığı en büyük sıkıntı, siyasi bir birliğin olmaması Müslüman ülkeler arasında. Bu siyasi birliği de ancak hilafet kurumu yapabilir. Bu bahsettiğim dini bir olgu değil, seküler bir kurum. Müslüman ülkelerin bir araya geldiği siyasi bir teşkilatın yeniden yapılandırılması lazım. Bu hilafet. Türkiye'nin dini bir liderlik veya halifeliğin dini bir olgu değil, seküler bir olgu olduğunu, siyasi bir teşkilatın yeniden gelmesi ve başını Türkiye'nin yönetmesi gerektiğini, bu 5 Müslüman ülkenin liderliğinde 71 Müslüman ülkeyi ilgilendiren bir teşkilat. Bunlar dünyadaki Müslümanlara karşı baskı, savaşlar, onların güvenliği, Avrupa'daki yanlış algılar, Müslümanlar arasındaki çatışmaları kontrol altına alabilecek siyasi bir güç. Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı gibi. BM bünyesinde de bir güç odağı olması, bunun Türkiye'nin liderliğinde yapılması gerekiyor. Çünkü hilafet bizde şu anda. TBMM'de."

Editör: Meryem TORUN