Çoğu insan için aç karnına bir fincan kahve içmenin sorun yaratması pek olası değil. Ancak Davis'teki California Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde fizyoloji profesörü ve Amerikan Gastroenteroloji Derneği yönetim kurulu üyesi olan Kim Barrett, aç karnına içilen sabah kahvesinin hassas mideli kişilerde, gastroözofageal reflü gibi bazı gastrointestinal rahatsızlıklara yatkın olanlarda ya da ülser gibi mide zarında halihazırda hasar bulunan kişilerde semptomları şiddetlendirebileceğini söyledi.

Kafeini de göz önünde bulundurun. Savaş ya da kaç tepkisini üreten stres hormonu kortizol genellikle sabahları en yüksek seviyededir ve bazı insanlarda kafein bunun etkisini artırabilir. Cleveland Clinic'te diyetisyen olan Courtney Delpra, kortizolün kan şekeri seviyelerini de yükseltebileceğini ve diyabeti olan kahve tiryakilerinin kan şekeri seviyelerini dengelemek için sabah bir protein ile bir karbonhidratı eşleştirmek isteyebileceğini söyledi. 

"Mide zarına zarar vermesi olası değil"

Araştırmalar kahvenin asidik olabileceğini ve mide asidi üretimini uyarabileceğini gösteriyor ancak bu çoğu insan için bir sorun teşkil etmiyor. 8 bin sağlıklı birey üzerinde yapılan bir çalışmada, kahve tüketimi ile ülser ve reflü sorunları da dahil olmak üzere dört ana üst gastrointestinal rahatsızlık arasında önemli bir bağlantı bulunamadı. Barrett, midenin kendini korumak için son derece iyi bir donanıma sahip olduğunu belirtti ve "Altta yatan bir hastalık olmadığı sürece kahvenin mide zarına zarar vermesi olası değil" dedi.

Asistan hekimlerin intihar oranında yüzde 50 artış Asistan hekimlerin intihar oranında yüzde 50 artış

Uzmanlar ne öneriyor?

Soğuk kahve içmek daha iyi olabilir. Soğuk kahvenin daha düşük konsantrasyonlarda asidik bileşiklere sahip olduğu biliniyor. Ayrıca kahvenize süt ya da krema da ekleyebilrisiniz. Süt ürünleri midenizdeki asidi tamponlamaya yardımcı olabilir.

Editör: Meryem TORUN