Spotify '2024 wrapped' sonuçlarına göre Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı Semicenk olurken, en çok dinlenen parça ise Batuflex, Narco ve Era7capone işbirliğiyle çıkan 'Cıstak' oldu.
Spotify’ın 2024 yılına dair açıkladığı verilerde, Türkiye’de en çok dinlenen şarkıların sözleri ve içerikleri sosyal medyada tartışma yarattı. Müzisyen Aydilge Sarp, söz konusu tartışmalar üzerine Medyascope’a açıklama yaptı. Aydilge, müzikle pompalanan cinsiyetçi kültüre dikkat çekti ve toplumun bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı ve “Kadın düşmanlığını müzikle normalleştiriyoruz” diye konuştu.
İĞRENÇ SÖZLER
Cıstak şarkısında geçen sözlerden bazıları şöyle:
"Tanıştım Bebek’te, adı Natasha,
Dedim, “Uzatma bebek, yat aşa”
Aldım marka, bakmıyo’m faturasına.
Adı Katarina, verdim tam arasına.
Kapladım vücut tattoo, sigarayı puff’ladım sağa, sola.
Hadi, cıstak, cıstak, cıstak
Manitalar ıslak, ıslak, ıslak, uf."
Aydilge, Türkiye’de en çok dinlenen şarkılardan birinin kadın bedenine yönelik cinsiyetçi ifadeler içermesini eleştirdi. Ayrıca Aydilge, şarkı sözlerinde geçen ifadelerin sosyal medyada tartışıldığını hatırlatarak, “Şarkı sözü deyip geçmemek lazım. Şiddet dilde başlıyor. Dil, dünyayı algılama biçimimizi şekillendiriyor” dedi. Aydilge, bu tür şarkıların milyonlarca dinlenmesinin, kadın düşmanlığını normalleştirdiğini söyledi. "Bir konser alanında, milyonlarca kişinin, kadın bedenine yönelik cinsiyetçi ifadeler içeren şarkı sözlerini coşkuyla söylediğini düşünün” diyen Aydilge, bu durumun eğlence adı altında topluma zarar verdiğini belirtti. Kadınların şiddet ve cinayetle karşılaştığı bir ülkede bu tür müziklerin daha da tehlikeli hale geldiğini savundu.
“Bizim kültürümüzden kaynaklı sorunlar var”
Müzik sektöründe yer alan bu tür şarkıların toplumsal bir yansıma olduğunu ifade eden Aydilge, sorunların sadece şarkılarla sınırlı olmadığını dile getirdi:
“Bizim kültürümüzden kaynaklı sorunlar var. Erkek çocuklarının üstün görülmesi, kadınların bedenleri üzerinden tanımlanması, bunlar müzikte de kendini gösteriyor. Erkeklik, kadınlara zulmetmekle ya da mal-mülk göstermekle özdeşleştiriliyor. Bu yanlış bir algı. Erkekliği böyle çarpık bir şekilde tanımlayan kültür, sadece kadınlara değil, erkeklere de hakaret ediyor.”
Aydilge sosyal medya üzerinden gelen tehditleri anlattı
Aydilge, yaptığı açıklamalar nedeniyle sosyal medyada hakaret ve tehditlere maruz kaldığını da belirtti. Sanatçı, “Kaç paraya susarsın?” gibi mesajlar aldığını aktararak, “Bu tür tepkiler, toplumda nasıl bir cinsiyetçi ve yozlaşmış kültürün hâkim olduğunu gösteriyor” dedi.
Sektördeki yalnızlığına da değinen müzisyen, birçok müzisyenin bu tür konularda konuşmaktan çekindiğini söyledi: “Takipçi kaybetmekten korkanlar susuyor. Ancak ben sustukça durumun kötüleşeceğine inanıyorum. Bir farkındalık yaratmak için ses çıkarmak zorundayız.”
“Çözüm farkındalıktan geçiyor”
Müzisyen, cinsiyetçi ve şiddet içeren müziklere yönelik çözümün yasaklamalardan değil, farkındalıktan geçtiğini vurguladı:
“Yasaklar bu içerikleri kahramanlaştırır. Önemli olan, insanların ne dinlediklerini sorgulamalarını sağlamak. Toplum olarak bilinçlenmeliyiz. Müzik sektörü de bu süreçte sorumluluk almalı.”